FADØL I Horsens, VEJLE, JUELSMINDE, ÅRHUS, ODDER
Teknisk forklaring om Fustager – Sådan virker en fustage med fadøl
Øllet i fustagerne er fuldstændig færdigt, når det fyldes ned i fustagerne. Det vil sige, at den mængde kulsyre der skal være i øllet allerede er tilføjet på forhånd i fustagen. Der er altså nøjagtigt det samme i fustagen, som der er i flasker og dåser.
CO2 fra kulsyreflasken blandes altså ikke ind i øllet, men bruges udelukkende til at skubbe øllet ud af fustagen.
Kulsyren presser ned på øllets overflade inde i fustagen. Herved presses øllet op igennem det lange tynde rør, som går fra toppen og næsten ned til bunden af fustagen.
Øllet løber herefter igennem en kølespiral (kølecoil) i ølkøleren og føres videre
frem, gennem en ølslange til udskænkningshanen.
Ølkøleren skal tilsluttes 230 Volt med jord.
Faktisk kunne man bruge mange andre gasser end kulsyre, f.eks. bare komprimeret luft, til at presse øllet ud med.
Der findes fadølsanlæg med indbyggede tryklufts kompressorer, hvilket betyder at man kan undvære kulsyreflasken.