Hjælp og gode råd til borddækningen

Vi har mange års erfaring med borddækning, og er meget gerne behjælpelige med inspiration i vores udstilling på Bollervej 131 i Horsens. Her kan købes alt hvad I skal bruge til at dække det helt perfekte bord til festen. Jo flere retter, jo mere kompliceret bliver borddækningen. Med flere sæt bestik, glas, tallerkener og servietter, er det let at blive forvirret, når du skal dække op til en fin middag, men fortvivl ikke. Viguider dig her på siden, til et smukt og korrekt dækket bord.

DEN PERFEKTE BORDDÆKNING

Leje af service til fest og store events

Ideer til den perfekte Bordopdækning – Bliv inspireret til hvordan du kan op dække det perfekte bord til festen. Skal du holde et romantisk bryllup, et event eller en elegant fest?

LEJ STOFDUGE OG SERVIETTER HER

Første skridt i borddækningen er Dugen

Det første, du skal have styr på i forhold til borddækning, er at vælge enten en Dunidug i høj kvalitet, eller en smuk stofdug. Er dugen mønstret, bør du vælge en af vores mest enkle tallerkener – og omvendt, hvis dugen er ensfarvet kan du eventuelt peppe borddækningen op med en af vores mønstrede tallerkener.

Lej stofduge her!
Husk en smuk dækketallerken under tallerkenerne

Klassisk borddækning med tallerkener

Ved en klassik borddækning, er det vigtigt at have styr på dine tallerkener. På det klassiske bord lægger du nederst en dækketallerken, der bliver på bordet under hele middagen – men du skal ikke spise af den. Derefter kommer en middags tallerken og en frokost tallerken eller dyb tallerken til forretten. Eventuelt en lille tallerken til brød på venstre side.

Se vores udvalg af porcelæn her!

Bestik – Start altid yderst

Hvordan skal bestikket lægges? En simpel huskeregel er at lægge bestikket, så gæsten begynder udefra og bevæger sig ind mod tallerkenerne for hver ret. Gaflerne skal ligge til venstre og knivene til højre med skæret ind mod tallerkenen. Hvis forretten er suppe, skal skeen ligge yderst til højre. Kagegaffel og/eller dessertske skal ligge over tallerkenen. Skal du bruge begge, lægges gaflen tættest på tallerkenen, så takkerne peger mod højre. Skeen lægger du over gaflen med skaftet mod højre.

Placér altid glassene med præcision

Stil glassene, så gæsten starter fra højre og går mod venstre. Serverer du tre retter, begynder du altså fra højre med hvidvinsglasset, derefter rødvinsglasset og til sidst dessertvinglasset. Sørg for, at rødvinsglasset står midt for tallerkenen. Vandglasset skal stå yderst til højre.

Pynt er prikken over i’et i borddækningen

Sidste skridt i din borddækning er pynten. Et kreativt og smukt dekoreret bord er prikken over i’et ved middagsselskabet. Undgå blomster i jord og kraftig duftende blomster, da de kan stjæle opmærksomheden fra smagen af maden. Brug i stedet masser af levende lys, friske grene eller tørrede blomster som pynt.

Beregn mindst 50 cm til hver person ved bordet – gerne mere, hvis du dækker op med brødtallerkener.

Bordopdækning med bordløber

Hos Centrum har vi et stort udvalg af bordløbere, som skaber et meget eksklusivt look til festen. Bordløbere er efterhånden en fast del af bordpynten på festopdækkede borde. De binder bordet flot sammen og skaber en eksklusiv effekt. Du kan enten lægger bordløberen på langs eller på tværs, og forskellen er ikke uvæsentlig.

Når du inviterer til middag

Når du inviterer til festmiddag, så leg lidt med dine muligheder i forhold, hvor bordet skal dækkes. Hvis du har en stor spisestue, kan du eventuelt dække op der, eller du kan også leje et af vores fine telte til festen.

Nogle af de lidt nemmere ting at udskifte, når der dækkes bord er duge, servietter, farverne på lys og blomster. Derfor er det en god idé at eksperimentere med en ny dug og nogle anderledes servietter, end du plejer. Hele vores udvalg af servietter og duge kan du se her på siden eller i vores butik.

Dæk dit bord med et tema i baghovedet

At dække dit bord med et specielt tema i baghovedet, kan også bidrage til en kreativ tankestrøm. Her er der også et væld af forskellige muligheder og løsninger. Hvad end det er, fødselsdag, påske, vinter, sommer, oktoberfest eller Halloween tema, så kan du finde det meste i vores udstilling på Bollervej i Horsens. Det ses ofte i forbindelse med fødselsdage, hvor vi smider flag på bordet eller til jul, hvor det er kogler, gran og nissehuer eller påskekyllingen, som fint står til pynt på påskebordet. Desværre er vi sjældent mere kreative end det, fordi vi er bange for at pynte vores bord for meget til en almindelig god lørdags middag med vennerne.

Men man kan sagtens dække bordet i et tøset tema, hvor farverne er lyserøde, uden at det bliver et lille-pige-tema. Du kan også dække dit bord ud fra et havetema med krukker, planter og lanterner på bordet i stedet for hvide roser og høje lysestager. Det behøver ikke være avanceret. En ting du skal passe på med, er ikke at få bragt temaet for meget ind i din kreative borddækning, da det hurtigt kan gå hen at miste sin charme, hvis du eksempelvis kører flamingo-tema, og der så er flamingoer overalt. Så risikerer du nemlig at ende med en borddækning, der er mere kunstig end kreativ.

Tips og gode råd til festen

Skal du holde fest, og er du i tvivl om, hvordan du korrekt placerer bestik til forret, hovedret og dessert, eller hvor mange glas der går på en flaske rosévin, her på siden har vi samlet de bedste råd, så din fest bliver gennemført ned til mindste detalje.

Tips til borddækning og bordopstilling

Hos Centrum Serviceudlejning finder du de bedste tips og tricks til din fest inden for bordopstilling, borddækning, vin og servering. Hvis du mangler ideer eller vejledning til, hvordan du får det bedste ud af borddækningen, så er du landet på den helt rette side. Synes du også, det er svært at lave en både praktisk og meningsfuld opstilling, så dine gæster har plads nok og er placeres korrekt, giver vi her vores bud på hvordan du kan gribe festen an.

Kontakt os på 75 62 24 80

Bordopstilling, afstand, placering

Alt efter hvilen begivenhed du skal afholde, er der forskel på hvordan bordene bør placeres. Til events så som åbent hus, reception eller morgenkaffe ved sølvbryllup og lign, hvor dine gæster kommer og går på forskellige tidspunkter, bør bordene ikke stå på samme måde, som ved en festmiddag.

Bordopstilling ved morgenkaffe og receptioner

Her er det mest praktisk, at bordene står så hver enkelt gæst kan komme og gå, uden at andre behøver at rejse sig. Hvis det er muligt, er det godt ud fra en langvæg. Der bør være minimum 80 cm fra endevæg til første bordkant, og mindst 120 cm mellem bordene. Til morgenkaffe kan man nøjes med 50 cm pr.  person, medens der bør være 60 cm til f.eks. receptioner m.m., hvor der bruges kniv og gaffel.

Bordopstilling ved festmiddag, bryllup, konfirmation og lign.

Her skal bordene gerne være et mere samlet (dog ikke runde borde), og festens hædersgæster anbringes, så de har øjenkontakt med alle gæsterne. Der bør aldrig være mindre end 60 cm bordplads pr. gæst. Fra bordkant til væg bør der være mindst 80 cm, og skal der serveres bør der være mindst 90 cm. Ved “hesteskoformede” festborde, bør der i åbningen mellem benene være mindst 130 cm.

Tips til borddækning og et veldækket bord

Der er intet så smukt som et veldækket bord. Stofdugene skal selvfølgelig være pæne, nyvaskede og nystrøgne, hvis man da ikke vælger en engangsdug. Dugen skal være så stor, at den hænger mindst 15 cm ud over bordkanten.
Vi har selvfølgelig både stof og papirs duge i den bedste kvalitet.

Retningslinjer til borddækning

Selvom man i dag har langt større frihed med hensyn til farvevalg og bordpynt end tidligere, og selv om smag kan diskuteres, er der dog visse retningslinjer der bør overholdes ved borddækning:

• Duge, servietter, lys og bordpynt skal matche •

• Porcelænet skal være ens •

• Glassene skal være af samme type og lige mange glas til alle kuverter •

• Bestikket skal være ens •

• Lysestager og vaser bør også være af samme materiale og ens på alle borde •

• Salt og peber i samme stel på hvert bord •

Tænk også på øvrige ting der sættes på bordet, askebægere og skåle osv. Disse må også være ens. Pas i øvrigt på at eventuelle blomsterdekorationer ikke bliver for store, så gæsterne ikke kan se hinanden. Se evt. mere her under borddækning